Ontdek wat Lekker Anders Dag
voor jou kan betekenen

Het beeld is maar al te bekend: volop dagelijkse drukte én gevoelens van onveiligheid rond basisscholen in ons land. En waar verkeerskundigen heel het palet aan mogelijkheden vaak al hebben uitgeput, blijven toch de frustraties en de klachten. Bij schooldirecties, ouders, bij buurtbewoners.

Lekker Anders Dag maakt zich sterk voor een oplossing die juist
ook inzet op het GEDRAG van mensen. Want wanneer puur fysieke maatregelen de problemen slechts gedeeltelijk oplossen, dan is het tijd voor een vruchtbare combinatie met gedragsmaatregelen. Uiteindelijk zijn het de KEUZES van schoolgebruikers die zorgen voor drukte en gedoe. En dus mikken we op andere keuzes en ander gedrag.

In de afgelopen jaren heeft Lekker Anders Dag laten zien dat het een dankbaar instrument is in het positief beïnvloeden van de keuzes die (groot)ouders en kinderen maken, op weg naar school. En dat die nieuwe keuzes flink bijdragen aan prettiger verkeer rond school.

Lekker Anders Dag is makkelijk en modulair in te zetten in heel diverse gemeenten en schoolsituaties. Neem contact op met Tess Nordsiek en ontdek de mogelijkheden.

Tess Nordsiek
Projectleider Lekker Anders Dag

Zo ziet Lekker Anders Dag
er in de dagelijkse praktijk uit

Het belangrijkste werkzame ingrediënt: dat gezinnen helemaal vrij zijn in hun keuzes. Ze kiezen er zélf voor om zich op te geven voor deelname. Vervolgens kiezen ze zélf de dagen waarop zij ‘lekker anders’ naar school gaan. En wat het voor hen dan ‘lekker anders’ maakt, …. ook dat bepalen ze gewoon zelf. Juist die vrije, eigen keuze is een sterk wapen, weten we uit de gedragswetenschappen (‘self- commitment’). Het is jouw keuze –daar ben je trots op, het zegt zelfs iets over wie je bent en hoe je in de wereld staat (mentaliteit).

Om deelnemers te sterken in die keuze (en die keuze ook heel zichtbaar te maken), ontvangen ze onder andere een speciale Lekker Anders Dag bingokaart. Hier staan alle Lekker Anders Dagen op vermeld die het komende jaar plaats vinden. Wanneer je mee doet, kan je deze speciale Lekker Anders Dag afstrepen. Ook kan je je eigen Lekker Anders Dag plannen in de app. Want zo’n afspraak met jezelf, daar geef je graag gehoor aan. En om het allemaal nog wat opvallender en herkenbaarder te maken: op Lekker Anders Dag draag je natuurlijk iets oranje. Dan kun je jezelf én anderen duidelijk laten: ‘ook wij doen mee, hoor!’

Kijk snel hoe ouders en kinderen die tocht zelf lekker anders maken

instagram.com/lekkerandersdag/

I

Verdeeld over het jaar: extra prikkels om er ook samen een Lekker Anders Dag van te maken

Als extra motivatie en geheugensteuntje organiseert het projectteam van Lekker Anders op vaste momenten gezamenlijke Lekker Anders Dagen in de wijk. Ouders en kinderen worden op tijd geïnformeerd over deze bezoeken. Deze momenten worden slim gekozen, zodat deelnemers extra gestimuleerd worden om van hun dag een Lekker Anders Dag te maken. Ze kunnen onderweg naar of van school het Lekker Anders-team tegenkomen, deelnemen aan een leuke activiteit of zelfs een cadeautje ontvangen. 

Het begint natuurlijk met de feestelijke Kick-off op het schoolplein, direct na de start van het initiatief op een deelnemende school. En aan het eind van elk schooljaar organiseren we voor alle scholen, in alle gemeenten, de ‘Oranje = Lekker Anders Dag Week’: een week vol extra communicatie, vooral via social media en schoolkanalen, waarin we iedereen oproepen om die week minstens 1 keer ‘anders’ naar school te komen.

Bovendien zijn er diverse extra themadagen in de loop van het schooljaar, zoals:

• Dag Dieren Dag (rond 4 oktober) – onderweg naar school op zoek naar allerlei dieren
• Opa en Oma Ophaalweek (vroege voorjaar – een hoofdrol voor grootouders

De agenda staat al gauw vol met allemaal van die Lekker Anders Dagen! Dagen waarop je laagdrempelig én heel duidelijk je eigen rol voelt in meehelpen aan prettig verkeer rond verkeer. En als je ziet hoeveel impact je eigen keuze heeft, dan ben je al gauw bereid tot nieuw gedrag… dat beklijft.

Wat is de rol van school?

Anders dan bij reguliere verkeerseducatie is Lekker Anders Dag nadrukkelijk en bewust BUITENSCHOOLS. Want al thuis maken ouders en kinderen hun keuzes voor de tocht naar school. Al thuis begint de sleur en het gewoontegedrag dat we willen doorbreken.

Daarom is de rol van de school bij dit project ook anders dan normaal. Lekker Anders Dag vraagt niet om lestijd. Wel vragen we om de kans om het project eenmalig, kort te introduceren, in ieder geval in de groepen 1 – 5. Aan de hand van een interactieve presentatie van zo’n 25 minuten maken leden van ons projectteam de kinderen enthousiast voor deelname. Zij moeten immers de aanjagers worden, richting hun ouders.

Een volgende stap die we samen met de school zetten, is de eenmalige, feestelijke Kick-off op het schoolplein. Samen kiezen we een datum die de school het beste uitkomt – het projectteam verzorgt de rest.

En als gezinnen zich vervolgens aanmelden, via de app, registeren we ze als actief lid van de groeiende ‘community’ van ouders die het beste voor hebben met hun kroost én het verkeer rond hun school. Het Lekker Anders Dag projectteam houdt de community betrokken en actief. 

Wat is de rol van de gemeente?

Als een gemeente kiest voor de inzet van het instrument Lekker Anders Dag, inventariseren we samen wat de grootste uitdagingen zijn – en waar de grootste kansen liggen.

Aan de hand van een compact jaarplan benoemen we onze specifieke lokale doelen en laten we zien hoe we daar samen gaan komen. Dat plan wordt onze leidraadtijdens de uitrol. En het dient meteen als basis voor een gedegen evaluatie aan het eind van de (jaar)rit.

Gedurende het jaar zorgt het bureau achter Lekker Anders Dag voor de uitrol – steeds in goed overleg met de aangewezen contactpersoon van de Gemeente. Die uitrol kent 2 hoofd-elementen:

Bekend maken

De communicatie richting diverse doelgroepen, via

• Eigen kanalen van Lekker Anders Dag
• Schoolkanalen
• Lokale media-partijen, zowel online als print

Mogelijk maken

Doordachte set aan ‘prikkels’, die deelnemers in de gewenste beweging houden

• Reeks aan centrale initiatieven
• Van Dag Dieren Dag en Warme Mutsendag tot Opa en Oma Ophaalweek

Gedurende het jaar monitoren we de impact van de diverse prikkels. Doen mensen mee, vinden ze het leuk, zien ze hun eigen rol? En uiteraard verwerken we die inzichten in (nieuwe) initiatieven. Want Lekker Anders Dag is een groeiend fenomeen!

Meer weten over hoe de invulling van Lekker Anders Dag er bij jou uit kan zien? Neem gerust contact op met

Tess Nordsiek,
Projectleider Lekker Anders Dag